Skip to main content

 

Onder prima weersomstandigheden vertrekken we op zaterdagmorgen 15 augustus met 4 auto’s vanaf de grensovergang bij Venlo, op weg naar de overnachting in Kinding in het Zuid Duitse Altmühltal. Uiteindelijk doel van de rit is het Oostenrijkse Gmünd onder Salzburg, waar de roots van de Porsche automobielfabrieken liggen. Theo Siemerink heeft dit evenement speciaal voor leden van de Porsche 356 en Klassieke 911 & 912 Clubs georganiseerd. Er zijn 18 equipes ingeschreven. Met 650 kilometer te gaan hebben we die zaterdag een fikse trip, maar ondanks een groot aantal wegopbrekingen en een heerlijke uitgebreide lunch onderweg arriveren we precies op de afgesproken tijd bij het hotel, waar we allerhartelijkst door Theo en zijn vrouw worden ontvangen. Rond zeven uur ’s avonds zijn alle deelnemers aan de tocht aanwezig voor het uitstekende diner op het terras.

De volgende morgen vertrekken we gezamenlijk voor het tweede deel van de tocht naar Gmünd, veelal over binnenwegen en over de Grossglockner pas (>2.500 m1). In de vele haarspeldbochten kunnen de auto’s bewijzen wat ze waard zijn en mede dankzij het mooie weer wordt het een schitterende tocht met prachtige vergezichten! Aan het eind van de dag arriveren we in Gmünd, waar ons die avond opnieuw een prima diner wacht. Tot in de late uurtjes wordt er buiten op het terras luidruchtig nagepraat en geborreld…

Op maandagmorgen wordt het gezelschap om 11.00 uur mét auto’s op het raadhuisplein verwacht, alwaar de officiële ontvangst door de burgemeester (!) van Gmünd plaatsvindt. Frans Dusol en ondergetekende staan die morgen extra vroeg op en maken voor de ontvangst een extra rit over een bergpas in de buurt. Helaas blijkt de geplande kortsluitroute terug naar Gmünd enkele weken eerder te zijn weggeslagen door een aardverschuiving zodat een grote omweg moet worden gemaakt. De auto’s worden tot op de grens gereden maar helaas lukt het niet precies op tijd te zijn voor de ontvangst … wel voor de verfrissing na afloop. Met dertig graden in de schaduw een welkome afwisseling… Alle auto’s staan op het raadhuisplein opgesteld en trekken veel bekijks van voorbijgangers. Na de ontvangst vertrekken we met de auto’s hoog de bergen in, naar een nabijgelegen herberg. Op een terras met een schitterend uitzicht wordt de lunch genoten. Later die middag volgt een bezoek aan het lokale Porsche Museum van de familie Pfeifhofen (www.auto-museum.at). Een schitterende privé collectie van Porsche auto’s en alles wat daarmee samenhangt. Die avond – het wordt wat eentonig – genieten we opnieuw van een uitstekend diner in het hotel en wordt – u raadt het al – tot in de late uurtjes nagetafeld.

Dinsdagmorgen staat een bezoek aan de oorspronkelijke Porsche fabrieksgebouwen op de planning. Op een stukje terrein net buiten Gmünd staan nog een deel van de houten gebouwen waar Porsche eind jaren veertig is begonnen. Het geheel is oorspronkelijk gerestaureerd en wordt beheerd door de familie Pfeifhofen. Na een korte toelichting volgt een rondleiding. Binnen zijn de oorspronkelijke kantoorvertrekken van Ferdinand Porsche te bewonderen. Voor de echte liefhebbers is dit heilige grond…

Na de rondleiding zit de trip er voor ondergetekende op en wordt de thuisreis aanvaard. Voor de groep wacht er nog een middag- en avondprogramma. De meeste deelnemers vertrekken woensdag naar huis, enkelen blijven tot het weekend en maken er een hele vakantieweek van.

Een perfecte trip dankzij de goede organisatie en zorgen van Corrie en Theo Siemerink van Reisse buro Siem & Co.

 

Marc Bezem